تاثیر گذشت شاکی در اجرای حکم چیست؟

تاثیر گذشت شاکی

عفو و گذشت در حقوق کیفری اسلام از اهمیت ویژه ای برخوردار است و دارای آثار حقوقی قابل توجهی است؛ به گونه ای که در صورت گذشت متضرر از جرم،دلیلی بر اجرای مجازات متهم یا محکوم علیه باقی نمی ماند.از این رو، می توان گذشت متضرر از جرم را در «جرایمِ قابل گذشت.

قاضی با اختیاراتی که در زمینه ی اجرای تعزیرات دارد، با گذشت زیان دیده از جرم ( شاکی )، می تواند مرتکب بعضی از جرایم تعزیری را، مشمول تخفیف قرار داده و در حدّ تأدیب مجازات نماید.

بطور مثال اگر فردی مرتکب جرم محاربه شده باشد نمی‌تواند با استناد به رضایت شاکی، از مجازات رفتار مجرمانه معاف شود. نکته مهم آن است که در برخی جرائم مانند شرب خمر، اصولاً شاکی خصوصی وجود ندارد که بحث رضایت وی در معافیت از مجازات، تاثیری داشته باشد. اما در خصوص جرم حدی قذف (نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر حتی به شخص مرده) و هم‌چنین جرم حدی سرقت، مقنن استثنائاتی را قائل گردیده است. مستنبط از ماده 255 قانون مجازات اسلامی، حد قذف، در زمره حق الناس بوده و تعقیب متهم و هم‌چنین اجرای مجازات وی، منوط به درخواست شخصی است که نسبت قذف به وی داده شده است (مقذوف). بنابراین اگر در هر مرحله ای وی اعلام رضایت نماید، رسیدگی و اجرای مجازات موقوف می‌گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *