دعاوی ارث و میراث، تعیین میزان سهم الارث،وکیل ارث رشت_گیلان
منتشر شده · بروزرسانی شده
داریوش صالحی وکیل پایه یک دادگستری

داریوش صالحی
وکیل پایه یک دادگستری
عضو کانون وکلای دادگستری گیلان
کارشناسی ارشد دانشگاه تهران
قبول وکالت در دعاوی ملکی، ثبتی، زمین و اراضی منابع ملی،. قراردادها، قرارداد بانکی، ارث،، تنظیم سند، دعاوی کیفری، خانواده و….
در محاکم عمومی حقوقی، انقلاب، دادسرای کیفری، دادسری نظامی، دادگاه تجدید نظر، دیوان عالی کشور،. دیوان عدالت اداری و…
شماره تماس :
09115000134
آدرس دفتر وکالت : گیلان_رشت_میدان لاکانی_ابتدای بلوار حافظ_ عمارت لاکانی_طبقه دوم_واحد ٦
✅ سهم الارث وراث:
بر اساس قوانین سه طبقه از اشخاص می توانند به موجب نسب، ارث برداری کنند.
این سه طبقه عبارتند از:
1- پدر و مادر، فرزندان و نوه های فرزندان
2- اجداد، برادران و خواهران، و فرزندان آنها
3- عموها، عمات ها، خاله ها و دایی ها، و فرزندان آنها
سهم الارث این اشخاص بر اساس قوانین مادی و میراث تعیین خواهد شد، و این سهم قابل تغییر توسط توافق افراد نیست.
با توجه به قوانین مادی و میراث، سهم پدر و مادر از ارث بر این اساس تعیین می شود:
اگر برای متوفی هیچ فرزندی یا نوه ای از فرزندان وجود نداشته باشد، هر یک از پدر و مادر در صورت انفراد تمام ارث را به ارث می برند. اگر هر دوی پدر و مادر هنوز زنده باشند، مادر یک سوم و پدر دو سوم از ارث را به ارث می برند.
در صورتی که مادر حاجبانی باشد، یک ششم از ترک به او تعلق می گیرد و بقیه مال از طرف پدر به ارث می برد. با این حال، برای اینکه مادر حاجبانی این حق را داشته باشد، شرایطی باید برقرار باشد. این شرایط عبارتند از:
– لااقل دو برادر یا یک برادر با دو خواهر یا چهار خواهر وجود داشته باشد.
– پدر زنده باشد.
– از ارث ممنوع نباشند مگر به دلیل قتل.
– ابوینی یا ابی تنها باشند.
نکتهی آخر این است که اگر فرد متوفی فرزندی داشته باشد، فرض هر یک از پدر و مادر به یک ششم تقلیل مییابد.
تعیین سهم ارث گروههای مختلف در قوانین ارث:
سهم فرزندان از ارث:
اگر شخص متوفی ابوینی نداشته باشد و یک یا چند فرزند داشته باشد، ارث به صورت زیر تقسیم میشود:
1- اگر فقط یک فرزند وجود داشته باشد، مثلاً پسر یا دختر، تمام ارث به همان فرزند تعلق میگیرد.
2- اگر چند فرزند داشته باشد، پسر دو برابر دختر از ارث بهرهمند میشود.
سهم نوادگان از ارث:
اگر شخص متوفی فرزندی نداشته باشد، اولاد اولاد او از نسل اول به عنوان وراث محسوب میشوند و به تعداد پدر و مادرشان، از ارث بهرهمند میشوند. تقسیم ارث بین اولاد اولاد بر اساس نسل صورت میگیرد، به این معنی که هر نسل درصد مشخصی از ارث را بهعنوان حصه خود بهدست میآورد. همچنین پسر دو برابر دختر از ارث بهرهمند میشود.
سهم خواهر و برادر ابوینی و امی:
اگر وراث متوفی شامل چند برادر ابوینی یا خواهر و برادر امی باشد، ارث بین آنها به صورت مساوی (بالسویه) تقسیم میشود. اگر وراث متوفی شامل چند برادر و خواهر ابوینی باشد، حصه ذکور دو برابر حصه اناث است. اگر وراث متوفی شامل چند برادر امی یا چند برادر و خواهر امی باشد، ارث بین آنها به صورت مساوی (بالسویه) تقسیم میشود. اما اگر هم خواهر و برادر ابوینی و هم خواهر و برادر امی وجود داشته باشند، تقسیم به صورت زیر است:
1- اگر فقط یک خواهر یا برادر امی وجود داشته باشد، یک ششم از ارث به او تعلق میگیرد و بقیه مال خواهر و برادر ابوینی یا ابی است.
2- اگر چند خواهر یا برادر امی وجود داشته باشند، یک سوم از ارث به آنها تعلق میگیرد و بقیه مال خواهر و برادر ابوینی یا ابی است. سپس این یک سوم بین خودشبالسویه تقسیم میشود.
و همچنین قوانین تقسیم ارث بین ورثه های اجداد و جدات:
1- اگر جد یا جده تنها باشد اعم از ابی یا امی، تمام ترکه به او تعلق می گیرد.
2- اگر اجداد و جدات متعدد باشند، در صورتی که همه امی باشند، بین آنها بالسویه (به طور مساوی) تقسیم می شود. اما اگر اجداد و جدات ابی باشند، حصه ذکور دو برابر حصه اناث خواهد بود.
3- اگر جد یا جده ابی و جد یا جده امی با هم باشند، یک سوم ترکه به جد یا جده امی می رسد و در صورت تعدد اجداد امی، آن ثلث بین آنها بالسویه تقسیم می شود و دو ثلث دیگر به جد یا جده ابی می رسد و در صورت تعدد، حصه ذکور از آن دو ثلث، دو برابر حصه اناث خواهد بود.
4- در صورتی که میت اجداد و برادر و خواهر با هم داشته باشد، دو سوم ترکه به وراثی می رسد که از طرف پدر قرابت دارند و در تقسیم آن، حصه ذکور دو برابر اناث خواهد بود و یک سوم به وراثی می رسد که از طرف مادر قرابت دارند و بین خود بالسویه تقسیم می نمایند. اما اگر خویش مادری فقط یک برادر یا یک خواهر امی باشد؛ فقط یک ششم ترکه به او تعلق خواهد گرفت.
به طور کلی، در تقسیم ارث بین اجداد و جدات، حصه ذکور دو برابر حصه اناث است و در صورت تعدد، تقسیم به صورت بالسویه (مساوی) انجام میشود.
سهم زوج یا زوجه در تقسیم ارث:
سهم زوج از ارث به این معنی است که در صورت فوت همسر، زوج یا زوجه از تمام اموال آن شخص ارث میبرد. در صورتی که شخص دارای فرزند باشد، سهم زوج یک چهارم از اموال خواهد بود و بقیه به فرزند(ان) واقعی ارث میرسد. اما اگر شخص فرزند نداشته باشد، سهم زوج یک دوم از اموال خواهد بود و بقیه به او رد میشود. بنابراین، در صورت عدم وجود فرزند، زوج یا زوجه دارای سهم بزرگتری در تقسیم ارث خواهد بود.
سهم زوجه از ارث به این معنی است که در صورت داشتن فرزند، زوجه یک هشتم از اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان را در تقسیم ارث دریافت میکند. اما در صورتی که شخص فرزند نداشته باشد، سهم زوجه یک چهارم از اموال منقول و یک چهارم از قیمت اموال غیرمنقول را در تقسیم ارث دریافت میکند و بقیه از ترکه شوهر به سرپرستی دادستان و دادگاه مربوطه میرسد.
در کل، در این دو حالت، سهم زوج یا زوجه در تقسیم ارث به دلیل ازدواج با شخص متوفی بیشتر از دیگر وراثان است.
قوانین تقسیم ارث بین ورثه های عمو، عمه، دایی و خاله:
1- اگر ورثه متوفی شامل چند عمو یا چند عمه باشد، ترکه بین آنها بالسویه (به طور مساوی) تقسیم می شود.
2- اگر عمو و عمه همه ابوینی یا همه ابی یا همه امی باشند، در صورتی که همه با هم باشند، ترکه را بالسویه تقسیم میکنند. در صورتی که همه امی باشند، تقسیم به صورت بالسویه صورت میگیرد و در صورتی که همه ابوینی یا ابی باشند، حصه ذکور دو برابر حصه اناث است.
3- اگر عمو و عمه های امی و عمو و عمه های ابوینی یا ابی با هم باشند، عمو یا عمه امی اگر تنها باشد، یک ششم ترکه به او تعلق میگیرد و اگر متعدد باشد یک سوم ترکه و این یک سوم را مابین خود بالسویه تقسیم میکنند و باقی ترکه به عمو و عمه های ابوینی یا ابی میرسد که در تقسیم ذکور دو برابر اناث میباشند.
4- در صورتی که ورثه متوفی شامل چند نفر دایی یا چند نفر خاله یا چند نفر دایی و چند نفر خاله باشند، ترکه بین آنها بالسویه تقسیم میشود. خواه همه ابوینی باشند، همه ابی و خواه همه امی باشند.
5- اگر ورثه متوفی شامل دایی و خاله های ابی یا ابوینی یا دایی و خاله امی باشند، طرف امی اگر یکی باشد، یک ششم ترکه را میبرد و اگر متعدد باشند، یک سوم آن را میبرند و بین خویش بالسویه تقسیم میکنند و مابقی مال دایی و خاله های ابوینی یا ابی است که آنها هم بین خود بالسویه تقسیم مینمایند.
6- اگر برای ورثه متوفی یک یا چند نفر عمو یا عمه یا چند نفر دایی و خاله وجود داشته باشد، یک سوم ترکه به دایی و خاله و دو سوم آن به عمو و عمه تعلق میگیرد. تقسیم یک سوم بین دایی و خاله بالسویه به عمیآید، اما اگر بین دایی و خاله یک نفر امی باشد، یک ششم حصه به او تعلق میگیرد و اگر چند امی باشند، یک سوم آن حصه به آنها داده میشود و در صورت اخیر تقسیم بین آنها بالسویه به عمل میآید.
در کل، برای تقسیم ارث بین ورثه های عمو، عمه، دایی و خاله، ابتدا باید نسبت هر کدام از آنها با متوفی را تعیین کرد. سپس با توجه به شرایط مذکور در بخشهای مختلف متن، ترکه بین وراث تقسیم میشود.
جهت ارتباط با وکلای خبره در رشت بنابرموضوع به لینک های زیر مراجعه کنید
لیست وکیل بهترین وکیل ملکی ر رشت
لیست بهترین وکیل ضرب و جرح در رشت
لیست بهترین وکیل قراداد پیش فروش آپارتمان در رشت
لیست بهترین وکیل ارث و میراث در رشت
لیست بهترین وکیل مواد مخدر در رشت
لیست بهترین وکیل کلاهبرداری و فروش مال غیر در رشت
لیست بهترین وکیل روابط نامشروع در رشت
لیست بهترین وکیل جرایم اینترنتی در رشت
لیست بهترین وکیل تصادفات و دیه در رشت
لیست بهترین وکیل قرارداد در رشت